Hospitality

Hospitality in de schoonmaak

Hospitality – Meerwaarde op de werkvloer

Hospitality

In de schoonmaak begint het begrip Hospitality steeds meer te landen. Gastvrijheid is een meerwaarde op de werkvloer. De achtergrond is eenvoudig. Niet bij iedereen zit gastvrijheid in de genen. Het gaat over wezenlijke vragen.

Die vragen stellen wij bij van Ekeris ook aan onze schoonmakers. Hoe ontvang je thuis je gasten? Hoe wil je in een restaurant worden bediend? Ik serveer koffie, thee en gebak, is vaak het antwoord. Of: ik wil dat men vriendelijk is en dat de service goed is. Daarmee komt er meer duidelijkheid over wat gastvrijheid nu eigenlijk is. Wie doorvraagt, komt op gasten zich thuis laten voelen. Dat is dan ook meteen de omschrijving van hospitality in schoonmaak.

Hospitality

Bewustwording

Onze schoonmaakmedewerker kunnen met zijn of haar gedrag en handelen een grote rol spelen in gastvrijheid. De eerste stap is bewustwording bereiken van het eigen gedrag op de omgeving waarin zij werken. Uw omgeving.

Wat is het nut van het toepassen van hospitality in schoonmaak? De traditionele werkomgeving verandert. Flexibele werkplekken, flexibele werktijden en flexibele werkruimten zorgen ervoor dat schoonmaak steeds meer in het bijzijn van de werknemers plaatsvindt. De schoonmaker is zodoende zichtbaarder dan ooit. En dat stelt eisen aan zijn of haar sociale en verbale vermogens. Dat is hospitality in de schoonmaak volgens Van Ekeris Schoonmakers.

Waardering van schoonmaak

Onderzoeken wijzen het uit: een schone werkomgeving leidt tot meer arbeidsproductiviteit en een prettige werksfeer.  Een schoon kantoor is dus belangrijk, maar in een werkomgeving wordt schoonmaak vaak pas opgemerkt als het niet goed is gebeurd.

Bewustwording van de medewerkers over de schone werkomgeving kan bereikt worden door de schoonmaak zichtbaar te maken. Deze zichtbaarheid wordt gecreëerd door de schoonmaker zelf! Wanneer de schoonmaker een positieve uitstraling heeft, goedemorgen zegt en proactief meedenkt met de werknemer, wordt de schoonmaak op een positieve manier nog zichtbaarder. Dit verhoogt één op één de waardering van de schoonmaak.

Van Ekeris Schoonmakers Gooisemeren

Vraag een offerte aan en wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Om tot een goede offerte te komen maken wij meestal een afspraak. Zo kunnen wij alle wensen en behoeften in kaart brengen en aan de hand hiervan een offerte op maat overhandigen.

KWF Zakenvriend

Van Ekeris Schoonmakers Bussum – Naarden – Het Gooi – Gooise Meren – Randstad – Amsterdam – Utrecht – Rotterdam – Arnhem – Den Bosch – Breda

Schoonmaken scholen

17 maart 2020

Verklaring: schoonmaak is onderdeel van de cruciale beroepen

De Rijksoverheid verklaart dat schoonmaak onderdeel is van de cruciale
beroepsgroepen.

Op haar website stelt de Rijksoverheid het volgende:
“De lijst van cruciale beroepsgroepen is niet alomvattend. Wel geeft de lijst inzicht in de belangrijkste beroepen die de samenleving draaiend houden. Ook mensen met een onmisbare facilitaire of ondersteunende functie (denk aan schoonmaak, beveiliging, ICT) vervullen voor een van deze cruciale beroepsgroepen, kunnen hun kinderen naar denoodopvang brengen.” 1

De schoonmaaksector is daarmee dus wel degelijk een onmisbaar onderdeel van de vitale processen. Dit ondanks dat schoonmaak niet expliciet is toegevoegd aan de lijst van cruciale beroepen. De schoonmaaksector heeft een breed werkpakket als reguliere- en specialistische reiniging -calamiteiten en reconditionering- in vitale sectoren als de zorg, vervoer, onderwijs, kinderopvang, voedingsmiddelenindustrie etc.

Dit heeft tot gevolg dat:
– Schoonmakers (ten minste 1 van de ouders in een vitaal beroep) recht hebben om zo nodig gebruik te maken van nood(kinder)opvang. Deze opvang moet beschikbaar zijn zodat de schoonmakers aan het werk kunnen blijven.
– In geval van schaarste schoonmakers ook voorrang dienen te krijgen bij de
beschikbaarstelling van persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het
coronavirus.

Evenals Minister President Rutte in zijn toespraak op 16 maart jl. roept OSB iedereen op om in deze tijd van crisis “ruimte en vertrouwen te geven aan al die mensen die onder hectische omstandigheden dag en nacht bezig zijn anderen te helpen en het virus onder controle te houden. Schoonmakers, verpleegkundigen en artsen in de ziekenhuizen en de ouderenzorg, huisartsen en GGD-medewerkers, politieagenten, ambulancepersoneel en alle andere hulpverleners.”

Piet Adema,
Voorzitter OSB

1 Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-en-kinderopvang

Bel direct
DutchEnglish